Proč vybrat keramické dlaždice místo přírodních dlažeb?

Keramickému výrobnímu průmyslu se opravdu podařilo napodobit kameny, dřeva apod. autenticky, často s dokonalými technickými vlastnostmi. Přírodní kámen je obvykle fantasticky krásný, ale má také své „nedostatky“.

Mramory a vápence nejsou nijak zvlášť tvrdé a záporně reagují na extrémně kyselé sloučeniny a na mnoho dalších chemikálií.

Břidlice je obvykle měkká a na tmavých deskách jsou rychle vidět škrábance.

Pískovec je často velmi porézní a citlivý na znečištění.

Všechny kameny mají více či méně neviditelné póry, které, zejména pokud nejsou ošetřeny, mohou vést ke kontaminaci a velmi rychle se (někdy nevratně) zašpiní.

Přírodní kameny mají také zvláštnosti v textuře, které se ne každému zákazníkovi líbí. Člověk si často myslí, že jeho krásný přírodní kámen je ideální po návštěvě výstavy přírodního kamene. Ale přírodní kámen takový není, může mít kolísání textury, věci, které bychom nazvali skvrnami, dutinami, prasklinami, otevřenými póry… Ve většině případů jej musíte alespoň pravidelně udržovat, nebo pravidelně impregnovat a také při pokládání musíte také vzít v úvahu některé zvláštnosti kamene.

Pokud nechcete mít nic společného se všemi zápornými vlastnostmi přírodních kamenů, měli byste se blíže podívat na dlaždice ve vzhledu takových to přírodních kamenů. Protože díky moderním technologiím jsou stále krásnější. Téměř ke každý přírodnímu kameni existují nyní průmyslově vyráběné imitace takovýchto přírodních kamenů. Mají stejné povrchové úpravy, jako přírodní kameny, matné, leštěné, broušené, saténové, opalované, hrubé, kartáčované, kladívkované. Existují dlaždice s břidlicovým vzhledem a povrchem.

Formáty dlaždic ve vzhledu přírodního kamene mohou být mnohem větší a tenčí (od 60x120cm, 120x120cm nebo 75x150cm,…. až do velikosti 160×320 cm), takové velikosti se u přírodních materiálů ani nevyrábí a tak je ve velkých rozměrech není možné získat. Kromě toho jsou vytvářené různé designy a různé dekorace (sotva dostupné z přírodního kamene). Keramický průmysl může navíc samozřejmě také vyrábět různé barvy jako imitaci přírodního kamene, „způsobem, který příroda nedokáže“.

Stejně jako existují velmi odlišné přírodní kameny, odpovídající dlaždice jsou také nabízeny ve vzhledu přírodního kamene, imitace mramoru, imitace vápence, imitace travertinu, imitace křemene, imitace žuly, imitace břidlice, imitace pískovce, imitace ošlapaného mramoru.

V současné době existují tak dobře vyrobené imitace přírodních kamenů, dřev, že i opravdoví odborníci, profesionálové mohou stěží rozlišit od pohledu, co je imitace a co je přírodní produkt.

Přesvědčte se sami v naší vzorkovně a budete vážně ohromeni!