Pomoc při výrobě keramických dlažeb?

Jak se připravím na výstavu dlaždic:

Když stavíte dům nebo chcete rekonstruovat koupelnu, většinou máte více než sto přání, nápadů a mělo by to být opravdu skvělé. O tom sníme, že? Ale uvědomit si to je všechno, jen ne snadné. Pak vám chceme trochu pomoci se systematicky a následně úspěšně připravit a „pohrát si“,se sny před realizací.

Co můžete udělat před výběrem konkrétní dlaždice:

  • pořiďte si pěknou velkou složku a vložte tam všechny obrázky z časopisů o bydlení, koupelnových časopisů nebo brožur s nápady, které se vám obzvlášť líbí;
  • udělejte si seznam toho, co již je a bude převzato – nábytek, koberce, záclony, okna, soklové lišty, kování, kliky, sanita …
  • udělejte si seznam toho, co se nakupuje – nábytek, koberce, závěsy, okna, soklové lišty, kování, kliky, sanita …
  • Udělejte si seznam toho, co je pro vás důležité, jako je barevná neutralita, nadčasovost, prostorový efekt, užitné vlastnosti (protiskluznost, snadná údržba, odolnost proti skvrnám, krátké vzdálenosti, dostupnost…), elegance, klasický efekt, velmi módní, trendy, vše, co se vám zdá důležité
  • promyslete si, které oblíbené barvy, oblíbené dekory nebo oblíbené styly byste chtěli realizovat  další seznam
  • zvážit světelné podmínky stávajících nebo neexistujících oken a svítidel, které mohou ovlivnit návrh
  • zkontrolujte, zda nejsou místnosti, které jsou nepříznivě řezané (příliš malé – často na toaletě pro hosty, příliš dlouhé nebo příliš nízké stropy), protože geometrii dlaždic lze často pozitivně změnit

Tyto shromážděné poznatky by měly být základem pro přemýšlení o jedné nebo druhé věci, a o nich diskutovat a „dospět k dohodě“, aniž byste se příliš zavazovali předem.

Někdy nebude možné dostat všechna přání pod jednu střechu. Například vysoká elegance není vždy jednoduchá na údržbu a módní barva většinou není nadčasová. Tímto způsobem však můžete zúžit 100 přání na rozumnou úroveň a na druhou stranu vytvořit dobré výchozí body pro návštěvu výstavy obkladů u specializovaného prodejce. 

Pak se přijďte na výstavu dlaždic s plánem, nebo náčrtem místností, které se mají obkládat a také je užitečné, pokud již víte o jaké množství by se mohlo jednat, teprve potom může prodejce učinit nabídku, která vám poskytne podrobnější informace o Vašich budoucích finančních výdajích. 

Pokud se jedná o specificky vybrané zařizovací předměty, jako jsou pracovní desky, kuchyňská dvířka, koupelnové skříňky nebo navazující obklady, je při výběru obkladů velmi nápomocný jeho vzorek.

POMOC S VÝBĚREM MATERIÁLU

Abychom vám návštěvu naší expozice zjednodušili a aby byla co nejúspěšnější, rádi bychom vám poskytli níže několik užitečných tipů.

Osobní přání, která chcete realizovat nebo zahrnout:

1. Všichni stárneme – chcete stavět přiměřeně věku?
2. Máte oblíbené barvy, které chcete vnést? Pozor na trendové barvy!
3. Jak důležitá je pro vás snadná péče, dobré užitné vlastnosti a dlouhá životnost krytin?
4. Jaký styl byste chtěli realizovat – nadčasový, moderní, klasický, rustikální, elegantní, útulný?
5. Jsou místnosti, kde nejste spokojeni s prostorovým efektem? Prostorového efektu lze dosáhnout prostřednictvím typu pokládky, která to může silně ovlivnit a optimalizovat.
6. Chtěli byste v určitých oblastech nastavit působivá světla?
7. Už jste viděli materiály, nebo možnosti designu u přátel, v hotelech, v časopisech, nebo na internetu, které byste chtěli použít?
8. Chtěli byste zdůraznit některé plochy přímým nebo nepřímým osvětlením?

Body, které je třeba vzít v úvahu při výběru materiálu:

1. Velikost a geometrie místností, které mají být obloženy.
2. Světelné podmínky, kolik denního světla a jaké různé světelné situace má místnost?
3. Styl, barvy nábytku a vybavení: rámy dveří a oken, kliky dveří, typ dřeva / materiál nábytku, schodiště a parapetů, typ a struktura sousedních krytin, případné výškové rozdíly, to vše je třeba brát v úvahu.
4. Typ vytápění, např. podlahové vytápění (teplovodní, elektrické), stěnové, krbové, radiátorové atd.
5. Děti a domácí mazlíčci, většinou ničemu nevěnují zvláštní péči a potahy jsou tak často více namáhány.

Pomůcky pro rozhodování, které vám usnadní práci:

1. Někdy musíte poměřovat vlastnosti proti sobě, protože ne všechny lze realizovat současně. Rozhodněte se, co je pro vás opravdu důležité a stanovte si priority!
2. Nesnažte se vytvářet příliš mnoho různých „zvýraznění“, místnosti se tak mohou rychle jevit přetížené.
3. Použití módních barev nebo velmi neobvyklých dekorací je třeba pečlivě zvážit a vzít v úvahu, že s nimi musíte žít mnoho let a jejich změna je velmi zdlouhavá.
4. Nenechte se příliš ovlivnit cizím vkusem, nebo tím, co je aktuálně v módě, nakonec se vám to musí líbit a Vy se v tom musíte cítit pohodlně!
5. Měli bysta myslet na praktické aspekty a vlastnosti použití stejně jako na vzhled. Užívejte si s materiály dlouhou dobu a nebuďte zaneprázdněni pouze s jejich péčí a úklidem!
6. Nenechte se zbláznit rozmanitostí! Když najdete něco, co se vám moc líbí, přestaňte hledat! Často to vyžaduje spoustu času a energie, než zjistíte, že první volba byla nejlepší! Při dnešní rozmanitosti může jinak v hledání pokračovat donekonečna!

Co si s sebou vzít pro efektivní poradenství:

1. Půdorysy nebo náčrt.
2. Vzorky barev koupelnového, kuchyňského nábytku (ty lze často zapůjčit u prodejce) a přilehlých podlahových krytin.
3. Obrázky prostor nebo zařízení.
4. Ukázkové obrázky, provedení a dojmy z variant, které se vám obzvlášť líbí.