Co jsou to dlaždice

Vlastnosti dlaždic z keramiky

Keramické dlaždice jsou desky různých formátu a tloušťky relativně slabé z keramického materiálu.
Jako všechny keramické materiály – například: nádobí hygienické zařízení jako jsou umyvadla, WC, bidety… cihlářské materiály jsou také keramické dlaždice zpracovány z kaolinu, jílu, písků a dalších přírodních materiálů.
Jak je uvedeno dále, tyto zpracované a smíchané komponenty jsou po důsledné přípravě, tvarovány do žádaného rozměru a pečené při teplotách od 1 000 do 1 250 stupňů Celsia podle druhu dlažby, tyto jsou pak tvrdé, odolné vůči mechanickému opotřebení, trvanlivé, hygienické, lehce omyvatelné, nehořlavé a ohnivzdorné. Všeobecně se pak tyto vlastnosti v praxi mohou měnit podle typu dlaždic. Jsou také pevné to znamená, že se nedeformují a neohýbají, ale zároveň křehké ve smyslu různých nehod: jako třeba talíř, když spadne na zem, může se rozbít, tak i dlaždice, pokud se do ní praští, pokud na ní spadne těžký předmět jako je kladivo, – může se rozbít. Toto jsou všechno charakteristické vlastnosti všech keramických materiálů.

K čemu se používají

Keramické dlaždice se používají k obkládání zdí a podlah. Jsou to konečné stavební materiály, které mají dvě funkce:

– estetická funkce, musí dobře ladit s ostatním vybavením prostoru
– technická funkce, stavební materiál, který v daném prostoru odolává, bez rozbití nebo opotřebení.

Tyto dvě funkce jsou základní a nezbytné: nemůže být jedna bez druhé.
Tyto dvě vlastnosti jsou nevyhnutelným základním kritériem, kterého je třeba se držet. Při výběru dlaždic ladit jednu vlastnost s druhou:

  • estetické měřítko, musí souhlasit s představami o celkovém zařízení prostoru
  • technické měřítko, založené na znalosti technických vlastností materiálů a poměr s místem jeho určení.

Všimněte si, že tato dvě měřítka jsou podobná těm, které se obecně používají například při výběru látky na šaty, také zde budete podle estetického měřítka volit barevnost a podle technického měřítka materiál, který se lépe hodí v závislosti na tom, jestli půjde o večerní oblek, nebo pracovní oděv, zimní či letní oblečení.