Provoz a údržba dlažby

Životnost vydlážděné plochy závisí také na tom, jak se budou tuto plochy provozovat a udržovat. Tedy také uživatel má důležitý vliv na tom, jaké technické a estetické vlastnosti bude taková plocha během času vykazovat. Vydlážděná plocha, která je řádně naprojektována a obložena, představuje jistě velmi odolný povrch, zejména pokud jí porovnáte s plochami, které jsou pokryty jinými materiály, které mohou být hořlavé, měkké či náchylné k zašpinění. l přes toto je třeba se vyvarovat některým věcem, které jsou dány zejména dobrými úmysly nežli dokonalou znalostí technických vlastností materiálů.

Několik případu:

  • Dlaždice a spáry
    Vydlážděný povrch – přesněji to co z něj vnímáme – se skládá z dlaždic a ze spáry. Je třeba se starat o obojí.
  • Čistící prostředky 
    Používat vhodné přípravky, takové, které jsou běžně k dostání a jsou k tomu určené. Vyvarovat se použití různých druhů kyselin a jejich roztoků, např. těch které jsou určeny k odstranění vodního kamene na WC, protože pokud nepoškodí dlaždice, tak mohou narušit vzhled a stav cementových spár. Připomínáme, že pouze spáry vyplněné epoxidovými hmotami mají dobrou odolnost vůči kyselinám.
  • Způsoby čištění
    Během čištění je nutné omezit a užívat velmi opatrně abrazivní prostředky, a to zejména u dlaždic s lesklým povrchem, nebo zlatem dekorovaných obkladů u kterých je mechanické poškrábání velmi evidentní.
  • Abrazivní špína
    Některé druhy nečistot (prach, písek) znásobují abrazivní efekt při běžném provozu. Pokuste se proto udržovat podlahu, pokud možno co nejvíce čistou a tyto druhy nečistot, vesměs donesených na obuvi z exteriéru, se snažte zachytit pomocí vhodných rohoží situovaných u vchodu do vydlážděného prostoru.
  • Obezřetnost a ochrana
    Podlahy z keramických materiálů nejsou nerozbitné, tzn. mají omezenou pevnost proti různým nehodám. Je tedy třeba být obezřetní, a omezit, jak jen to je možné, pád těžkých předmětů, nebo případně v rizikových místech chránit dlažbu od pádu předmětů vhodnými rohožemi či předložkami.