Vaše cesta od výběru dlaždice k obložené podlaze či zdi

Mezi dlaždici a již obloženou zdí či podlahou je obdobná podobnost jako mezi látkou a hotovými šaty. Pro výrobu dobrého obleku musíme použít kvalitní látku, ale to není všechno, do práce musíme zapojit také šikovného návrháře a v neposlední řadě také zručnou švadlenu.

Stejně tak, abychom získali kvalitní podlahu, musíme zakoupit dobré dlaždice, toto však nestačí, k dílu potřebujeme také šikovného projektanta a zručného obkladače.

Kdy můžeme sdělit, že obložená plocha je kvalitní?

To můžeme sdělit, když je:

  • pravidelná a harmonická – tzn. když je rovná, bez hrbů, výstupků s pravidelnými a rovnými spárami 
  • celistvá – tzn. bez odchýlených dekoračních prvků (pásků, dekorů apod.), nebo schodnic
  • odolná – tzn. po dlouhou dobu bude odolávat své technické a estetické funkci, bez toho, aby se časem svým používáním opotřebovala.
  • bezpečná – tzn. že nezpůsobí zranění osob (např. sklouznutím) 

Kladečský plán podlahy či zdi

Vydlážděná plocha je stavební systém, který si před svým praktickým provedením žádá pozornou projekci. K tomu potřebujeme zručného technika. Projektant projektant musí o budoucí ploše vědět a zvážit:

  • povrchové vlastnosti plochy kterou budeme dláždit, tedy povrchové vlastnosti použité dlaždice.
  • místo do kterého jsou dlaždice určeny
  • technickou specifikaci dlažby, kterou budeme používat

Kladení materiálu

ZHOTOVENÍ PROJEKTU
Pokládka materiálu, je praktické zhotovení vašeho projektu. Obkladač je po prohlédnutí plochy, (kterou je třeba obložit), dlaždic a kladečského plánu, schopen vyjádřit cenové a časové předpoklady pro zhotovení projektu. Doporučujeme, aby toto bylo provedeno písemnou formou.

Obkladač musí:

  • sám zahájit a řídit průběh pokládky
  • kontrolovat plochy před pokládkou dlažby a patřičně je k tomu připravit.
  • ověřit pečlivě rozměry, pravé úhly, vertikální rovinnost stěn, sklon podlahy atd. a v případě provést potřebné úpravy.
  • ověřit materiály

Důležité, pokud se zjistí viditelné vady materiálu, obkladač je musí nahlásit před započetím pokládky.

  • optimalizovat průběh pokládky tak, aby se docílilo pravidelné a harmonicky navazující plochy, bez viditelně řezaných dlaždic
  • připravit si lepící maltu či lepidlo a zahájit pokládku
  • po správné době započít se spárováním a konečným čištěním ploch, tato doba se může lišit v řádech hodin až dnů s ohledem na to, jestli se jedná o podlahu či zeď a jaký lepící a spárovací materiál byl použit 

Po tomto je obkladač schopen předat dílo, které musí být investorem vždy zkontrolováno a schváleno

Nezapomeňte

Je proto důležité si zapamatovat následující fakta:

  1. Lepidla – lepící tmely, používaná k lepení dlaždic potřebuji nějaký čas ke svému konečnému zatvrdnutí – tato doba se mění vzhledem k použitému druhu lepidla, toho správného konečného zatvrdnutí je možné docílit pouze v případě, že plocha nebude okamžitě po předání díla vystavena plnému provozu, je dokonce nemyslitelné ihned na tuto plochu stěhovat nábytek či další vybavení. V opačném případě riskujete odlepení některých dlaždic.
  2. Pokud po vydláždění ploch, budou v těchto prostorech následovat další řemeslnické práce, jako jsou práce elektrikářské, instalatérské, truhlářské atd., povrchy zejména dlažby musí být v tomto případě řádně chráněny před poškozením – odřením, poškrábáním, znečištěním, rozbitím způsobeným pádem těžkých předmětů atd.
  3. Pokud se pro spárování dlažeb a obkladů zvolili barevné spárovací hmoty, zejména pokud se pokládali neglazované materiály, doporučujeme řádně ověřit, jestli takto zhotovené spáry neznečišťují povrch dlažby tak, že jdou posléze obtížně vyčistit. Toto je důležité zejména u leštěných povrchů, které jsou na tento druh špíny náchylnější než stejný materiál v matném provedení. K těmto druhům dlaždic doporučujeme zvolit barevně odpovídající spárovací hmotu.