Proč si vybrat 2cm venkovní dlažbu a jak se pokládá?

Výhody venkovních 2cm dlažeb:

Je možnost designově propojit interiér a exteriér

Variabilní použití do různých prostor – vhodné pro terasy, balkony, zahrad­ní pochozí plochy, střechy, pergoly, bazény, veřejná prostranství aj.

Jednoduchá instalace s možností vyjmutí dlaždic pro případné opravy, servis apod., protiskluzný povrch, odolnost i vůči většímu zatížení, včetně pojezdu automobilu, vysoká chemická odolnost

podstatně lepší čistitelnost v porov­nání s betonovými dlaždicemi, vhodné pro vysokotlaké čištění

odolnost vůči změnám teplot, 100% mrazuvzdorný materiál, stálost vzhledu a barvy dlažby v čase.

Instalace pomocí lepidla

Výhodou 2 cm dlažeb je velká variabilita v možnostech pokládky. Svým charakterem a technickými vlastnostmi je 2 cm dlažba určena především pro venkovní použití, nicméně své místo má i v interiérech, a to zejména na plochách vystavených velkému zatížení. Zde se často uplatňuje klasický způsob

Pokládky dlažby s použitím lepidla.

Pro pokládku v prostředí s vysokým statickým a dynamickým zatížením doporučujeme lepidlo třídy C2 a dvojí nanesení (na podklad a rubovou stranu dlaždice). Postup instalace je stejný jako v případě dlažeb standardní tloušťky. Před pokládkou je nezbytné připravit správně podkladovou vrstvu a zajistit rovný povrch. Proto doporučujeme pro nalepení dlažby sjednat zkušené obkladače.

Pokládka do štěrku a písku

Pokládku do štěrkového lože doporučujeme zvolit na terasy, chodníky, cestičky a další plochy urče­né k chůzi. Dlažba položená do štěrku snese větší zátěž. Nespornou výhodou je také cena a možnost snadné výměny.

Před samotnou pokládkou je důležité připravit dokonale rovný povrch. Na ten vsypeme zhruba 10 ­15 cm drceného kamene a následně nanese­me malou vrstvu štěrku, o průměru 4­8 mm. Pro přesné dodržení tloušťky spár a dilatace od pevné stěny použijeme vyrovnávací křížky. Okraj plochy, na který bude dlažba položena, by měl mít ostrou hranu, ideálně obrubník. Takto zakončený prostor bude působit celistvě a upraveně. Obdobná realizace je s variantou záměny drtě za písek, který se použije jako vyrovnávací vrstva.

Pokládka na terče

Pokládka na terče je v současnosti velkým hitem. Díky nim je totiž podlaha perfektně rovná a pokládka relativně snadná a rychlá. Tento typ pokládky je vhodný do interiéru i exteriéru. Použít ho můžete na střechy, terasy i balkony.

V prostoru pod dlaždicemi vzniká díky terčům prostor, kam lze jednoduše skrýt elektroinstalaci a potrubí. Tento systém navíc dokonale odstraňuje problémy s vlhnutím a odtokem vody. Právě proto jsou terče hojně využívány i do komerčních prostor, jako jsou střešní restaurace nebo třeba bazény. Zajistí dokonalé odvodnění i při extrémních sráž­kách. Jednoduchá instalace, rafinované provedení a perfektní funkčnost. Pokládka na terče je elegantním řešením krásné dlažby bez větších stavebních prací.

Pokládka do trávníku

Při pokládce do trávníku můžete dlaždice rozmístit s mezerami či bez nich. Pokud nepotřebujete celistvý povrch, nechte trávě možnost růst mezi jednotlivými kusy dlažby. Získáte tím pevnou plochu a nenarušíte přirozený vzhled zahrady. Pod pergolu nebo hodně namáhanými místy doporučujeme zvolit variantu s minimální spárou pro lepší údržbu.

U tohoto typu pokládky je velmi důležité, aby bylo podloží skutečně pevné. Pro větší stabilitu doporučujeme pod dlažbu nasypat vrstvu písku nebo štěrku a zhutnit dle potřeby.