Jak vybrat dlažbu podle prostředí, kam je určena

Keramické dlažby a obklady všeobecně, se hodí do každého prostředí a pro všechna možná použití, neexistuje však jediná dlaždice či obklad, která by se hodila do každého prostředí a pro všechna možná použití. Nemůžeme materiály vybírat náhodně, musíme je vybírat důsledně a zodpovědně.

Na co myslet při výběru:

– prostředí kde budou pokládány
– specifickou funkci estetickou a technickou ke které budou dlaždice sloužit.
Z estetického pohledu, pokládka musí být přizpůsobena nábytku a všem předmětům, barvám, a činnosti kterou prostředí charakterizuje, svým tvarem, velikostí, plochou, osvětlením atd. Pohybujeme se však na poli osobního vkusu a stylů, pro které je těžké a možná nevhodné určovat pravidla.
Z technického pohledu, výběr musí být vedený tímto základním pravidlem: dlaždice musí mít takové technické vlastnosti (mechanické, chemické a termické), kterým je možné předpokládat že v daném prostředí budou během používání vystaveny.

Jinými slovy, čím větší namáhavost lze v daném prostoru předpokládat, tím vyšší budou požadavky kladené na technické vlastnosti u dlaždic.
A naopak.

  • Bytová výstavba, dlažba do vstupní haly
    Provozní a zátěžové podmínky se v tomto případě budou lišit podle vlastností samotné bytové jednotky. V tomto prostoru se jedná o nejvíce zatížené místo v domě či bytě, ale podmínky opotřebení se budou lišit v závislosti na tom jestli se jsem to prostor nachází, kupříkladu v pátém patře bytového domu (v tomto případě kdo vejde dovnitř, již měl možnost si obuv od abrazivního prachu a kamenů očistit při průchodu společnými prostory tohoto domů), nebo v přízemí soukromého domku, který je obklopen zahradou a má z ní přímý vstup z nějaké štěrkové cesty. V tomto případě bude poměr opotřebení výrazně vyšší než v případě prvním, proto je zde třeba volit dlažbu s větším stupněm odolnosti proti opotřebení.

    V každém případě nevěnujte pozornost pouze stupni odolnosti proti opotřebení (u glazovaných dlaždic), ale dbejte také na ostatní vlastnosti povrchů dlaždic (tvrdost, odolnost proti tvorbě skvrn, odolnost proti chemikáliím, čistitelnost). Nezapomínat na možné efekty jednotlivých povrchů dlažby během jejího provozování (působením abrazivních materiálů na povrch dlažby, budete tato mít větší tendenci se špinit a toto se týká zejména světlých odstínů dlažeb, jednobarevných dlažeb, a méně se to týká tmavších odstínů nebo dlažeb „pepř a sůl“), nebo lesk (lesklé povrchy odhalují lépe škrábance a je zde za určitých okolností riziko že více namáhané zóny budou časem matné).
  • Bytová výstavba, koupelnová dlažba, obklad
    Dlažby a obklady stěn v koupelnách jsou vystaveny různým chemickým a skvrny vytvářejícím přípravkům (např. různé parfémy, kosmetické přípravky a věci pro osobní hygienu) a musí být poté znovu očištěny běžnými chemickými čistícími prostředky. Dbejte proto při výběru zejména na odolnost vůči chemickým vlastnostem povrchu a odolnost proti kyselinám a louhům
  • Bytová výstavba, dlažba a obklad v kuchyni 
    Tyto dlažby se řadí k dalším prostorám v domě, které jsou nejvíce namáhané. Zde trávíme velké množství času a máme zde také preferované zóny (v místě na vaření, dřez, lednice). Jsou to dlažby, která jsou velmi exponovaná různým druhům každodenních mastných a lepivých nečistot a je nutné je často a energicky čistit. Je to také dlažba s velkým rizikem pádu těžkých předmětů. Doporučujeme směřovat výběr na dlažbu s vysokými mechanickými a chemickými vlastnostmi.

    Obklad stěn je samozřejmě málo namáhán mechanicky, zatímco zůstávají vysoké požadavky na chemickou jeho odolnost, to je dáno nejen vystavení znečištění od potravin, ale také nutností poté obklad lehce očistit. Dbejte proto při výběru na odolnost vůči chemickým vlastnostem povrchu a odolnost proti kyselinám a louhům.
  • Dlažby a obklady v exteriérech (venkovní)
    Vybírat mezi materiály s garantovanou a deklarovanou odolností vůči mrazu. Většinou se jedná o materiály za sucha lisované a s nízkou nasákavostí, glazované, (monocoltura, gres porcellanato) nebo neglazované, (gres porcellanato, gres rosso), nebo některé tažené materiály (klinker, COTTO).
  • Dlažba veřejných prostor, jako jsou například restaurace
    Vesměs jsou zde vysoké požadavky zejména na mechanické a chemické povrchové vlastnosti. Estetické vlastnosti jsou také důležité, (jistě více než v nějakém průmyslovém prostoru). Je vhodné směřovat výběr na materiály glazované či neglazované s nejvyššími stupni tvrdosti, odolnosti vůči opotřebení, odolnost vůči tvorbě skvrn a chemická odolnost.

    Dbejte opatrnosti před výběrem lesklých glazovaných materiálů, zejména pokud je zde přímý vstup zvenčí, a tudíž je zde velký výskyt abrazivních materiálů nanesených na obuvi hostů restaurace, je zde riziko, že během krátkého období dlažba ztratí původní lesk.

    Analogicky je třeba postupovat v podobných prostorách, při výběru dlažby gres porcellanato levigato (leštěné dlažby): tento leštěný povrch, jistě sugestivně velmi hezký, je ovšem více exponován v porovnání s matným povrchem na tvorbu matných zón a je zde větší riziko viditelnosti různých škrábanců.

    Bez ohledu na druh vybraného materiálu, dbejte vždy na umístění tzv. čistících zón (rohoží) do vstupních prostor těchto objektu.
  • Dlažby v průmyslových objektech
    Všeobecně zde bude docházet k většímu zatížení (přítomnost těžkých dopravních strojů mechanizace a vybavení), mechanické namáhání povrchu (velký provoz lidí, strojů, přítomnost abrazivního materiálu), chemické zatížení povrchu (přítomnost a dopad různých chemických a agresivních látek) a také bezpečnostní rizika (možnost uklouznutí v závislosti na velkém předpokladu, že dlažba bude často namočená různými tekutinami).

    Pokud budou v závodě vyráběny potravinářské produkty, musí se počítat s potřebou provedení efektivního a důkladné očištění povrchu, tak aby se docílilo celkové hygieny.

    Je třeba tedy směřovat výběr ke kompaktním střepům, které mají vyšší mechanické parametry a eventuálně volit dlažbu s větší silou střepu, čímž se také zvýší bod lomu. Dlaždice musí být obzvlášť odolné vůči mechanickému opotřebovávání povrchů a musím mít výtečné chemické vlastnosti, povrch musí být dostatečně tvrdý a kompaktní, aby se zabránilo vnikání nečistot a zjednodušilo se následné čištění. V prostředí, kde je zvýšená možnost uklouznutí, je třeba zvolit dlažbu s vhodným protiskluzovým povrchem.
    V těchto případech můžeme volit materiály gres porcellanato (celo slinuté dlažby) nebo gres rosso.

    Těchto několik příkladů nemá za cíl uzavřít okruh mnoha dalších prostorů kde se mohou keramické dlaždice používat a dalších situací více či méně obtížných, tímto pouze nabízíme způsob, kterým postupovat při výběru keramických materiálů a doporučujeme různé faktory ke kterým je třeba přihlédnout.